Dagens PS

Bistra siffror – så bra är börsen egentligen

Under de senaste 120 åren har mer än hälften varit en tråkig börsperiod. (Foto: Markus Spiske / Unsplash) börsen
Under de senaste 120 åren har mer än hälften varit en tråkig börsperiod. (Foto: Markus Spiske / Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 08 dec. 2020Publicerad: 08 dec. 2020

Sedan tio år tillbaka befinner sig aktiemarknaden i en så kallad tjurmarknad (bullmarket). Nytillkomna aktieinvesterare tror kanske att det alltid går upp. Men så är det inte.

ANNONS
ANNONS

Diagrammet nedan är en nyttig påminnelse på aktiemarknadens ojämnhet. Den visar kursutvecklingen i reala termer (justerat för inflation) sedan år 1900 på den amerikanska börsen.

Majoriteten av historien

Visserligen är den reala ökningen cirka 6 procent per år för börsen under mätperioden, men det är frapperande många och långa perioder där börsen har stått still och till och med fallit.

Den bistra sanningen är att börsen under 69 av 120 år har befunnit sig i perioder av stiltje eller fall. Det utgör majoriteten av börshistorien.

Mest utdragen var björnmarknaden (bearmarket) under 1900-talets första två decennier. Första världskriget slog hårt. Börskraschen 1929 med ett efterföljande andra världskrig var heller ingen bra kombination.

Oljeprisets uppgång med inflation på 1970-talet krävde också sin tribut på aktiemarknaden. Att aktiemarknaden i reala termer faktiskt föll mellan millennieskiftet och 2009 kanske redan har glömts bort.

En riktig varningssignal

Diagrammet ger också vägledning om när det är dags att vara vaksam på nästa björnmarknad. Vid merparten av perioderna har starten skett vid en högt värderad börs. CAPE (konjunkturjusterat P/E-tal) har vid två tillfällen till och med varit över 30.

Vidare verkar negativ realränta vara en varningssignal. Det har startat en fallande aktiemarknad vid två tillfällen.

Just nu är aktiemarknadens (S&P 500) konjunkturjusterade P/E-tal 31 samtidigt som realräntan är negativ. Kombinationen är med historiska korrelationer inte bra.

Aktiemarknaden är just nu inne i en av de tre längsta och starkaste börsperioderna i historien. Det är bara att njuta så länge det varar. Om historien ska vara en ledstång så tar det snart slut.

Börsen och utveckling över tid Första världskriget slog hårt. Börskraschen 1929 med ett efterföljande andra världskrig var heller ingen bra kombination. Att aktiemarknaden i reala termer faktiskt föll mellan millennieskiftet och 2009 kanske redan har glömts bort.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS