Om någon för ett år sedan sagt att den svenska kronan skulle vara den starkaste valutan i världen det närmaste året hade det nog betraktats som ett julskämt.

ANNONS

Kronan har ju som bekant deprecierats och devalverats konstant under de senaste 50 åren. Men kanske var 2020 vändningen.

Starkare än schweizerfrancen

Enligt en analys av Scotiabanks Economics var den svenska kronan starkast i världen, av de större valutorna, under den senaste tolvmånaders-perioden. Kronan stärktes över 10 procent mot amerikanska dollarn. Det var mer än vad till och med schweizerfrancen mäktade med. 

Positiv betalningsbalans

Fundamentalt sett är det ingen överraskning. Sverige har en längre tid haft ett positivt handelsbalans- och bytesbalansöverskott såväl som ett kraftigt överskott i betalningsbalansen. Men det har inte gjort något avtryck i valutakursen. Förrän nu.

Lägre vinster 

Samtidigt som det är goda nyheter för Sveriges utlandsskuld blir det här en jobbig motvind för landets exportföretag. Likaså kommer vinsterna i utlandet för de svenska börsbolagen vara mindre värda nästa år. Det finns anledning att nogsamt analysera var vinsterna uppkommer i geografin för nästa år.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>