Dagens PS

Bästa skydd för inflation enligt Goldman Sachs

Goldman Sachs
Goldman Sachs anser sig i nedan analys hittat det bästa skyddet mot inflation.(Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 03 feb. 2023Publicerad: 02 feb. 2023

Guld, råvaror och fastigheter är några vanliga förslag på vad som är bäst att gömma sig i när det vankas inflation. Men det finns en mer lättillgänglig tillgång som är bättre och säkrare över tid enligt Goldman Sachs.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Aktier bästa gömstället

Det spelar ingen roll om det är ett år eller 20 år. Under alla tidsperioder visars sig aktier vara det bästa gömstället.

På kort sikt – upp till 5 år – är oddsen 75 procent att aktier kompenserar för inflationen. Det är bäst av alla jämförda tillgångar.

Bästa skydd mot inflation

Källa: Goldman Sachs

100 procent täckning för inflation

ANNONS

På 20 år ger aktiers avkastning garanterat – 100 procent – täckning för inflationen. Det är också det enda helt säkra tillhållet för investerare enligt Goldman Sachs, som bör noteras är en ivrare av just aktiemarknaden eftersom det är där de tjänar sina pengar.

Närmast kommer bostäder. Åtminstone på lång sikt. Guld däremot är ett sämre val i inflationstider. Historisk är det bara varannan gång som guld försvarat sitt värde mot inflationen enligt deras analys.

Kan vara dags att avskriva råvaror

Sämsta skydd för inflation är lite överraskande råvaror. Över tiden är det knappt en tredjedel av tillfällena som investerarna får kompensation för inflationen.

Känner vi oss trygga med denna analys är det är hög tid att skrota föreställningen att råvaror och guld alltid kommer vara bästa tillflyktsplats vid inflation.

Relaterade artiklar:

Nästa vinnare inom råvaror. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS