Framgångssagan Spotify, med grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon, har berättats många gånger.

ANNONS

Och den har fortsatt även på senare år. Flera konkurrenter har kastat in handduken och självaste Apple, världens största företag mätt i börsvärde, har fått se hur svenska Spotify drygat ut försprånget, i termer av abonnenter, till den amerikanska techjätten.

Apple slagen

När Apple för ett år sedan slutade att publicera abonnentsiffror sågs det som ett bevis på att Spotify tagit hem segern. Parat med nya tjänster och marknader har det fått aktiekursen i Spotify att dubblas senaste året och bli Sveriges största företag mätt i börsvärde.

Amazon Music

Men det kan vara för tidigt för Spotifys aktieägare att jubla. Ett nytt hot har dykt upp. Det kommer från e-handelsjätten Amazon. Lite i skymundan har Amazon Music seglat upp som den stora utmanaren till Spotify. I början av 2020 hade Amazon Music 55 miljoner abonnenter och växte då med över 50 procent. Det kan jämföras med Spotify som hade 345 miljoner abonnenter men ”bara” 155 miljoner betalande. Tillväxten för Spotify var 24 procent, alltså hälften mot Amazon Music.

Alexa

Nu tror bedömare, bland annat konsultfirman eMarketer, att Amazon Music redan har kommit i kapp och förbi Apple och på allvar kommer att utmana Spotify. Anledningen är försäljningen av så kallade elektroniska assistenter där försäljningen tagit fart under pandemin. Amazon är marknadsledare med sin Alexa.

Tredjedel av priset

I år beräknas det säljas 90 miljoner elektroniska assistenter i västvärlden där Amazon väntas lägga beslag på halva marknaden (se bild nedan). Amazon Music har ungefär samma priser som Spotify, men för de som köper Alexa kostar ett abonnemang med Amazon Music bara en tredjedel av ordinarie pris. Det förutsätter att man är en Prime-medlem, men här växer antalet också kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Tuff nöt

Någon sådan koppling har ännu inte Spotify. Amazon finns visserligen inte i Kina, men det gör inte Spotify heller. Det gör däremot Tencent som är en av Spotifys största delägare. Spotify har hanterat konkurrensen förträffligt än så länge. Amazon lär bli ett tuffare nöt att knäcka.

Källa: Canalys

Läs mer från Investerardygnet >>