Äntligen! Sverige toppar viktig världsranking

Uppdaterad: 23 aug. 2021Publicerad: 23 aug. 2021
Sverige toppar
Sverige toppar ,listan över de länder som investerar mest i medborgarnas välbefinnande (Foto: Pixabay)

Sverige toppar viktig världsranking av den ansedda konsultjätten Boston Consulting Group (BCG) som landet med störst investeringar i medborgarnas välbefinnande.

ANNONS
ANNONS

Och det är inte bara en fjäder i hatten utan en utmärkt position för framtida konkurrenssituation och utveckling, enligt BCG.

Större motståndskraft

Bakom mätningen ligger många års analyser om varför vissa länder har större motståndskraft vid ekonomiska nedgångar och katastrofer, som pandemier, och även återhämtar sig betydligt fortare än andra länder.

De stater som investerade mer i hälsa, infrastruktur, utbildning och styrning visade sig klara det betydligt bättre än andra länder.

Före USA och Schweiz

BCG skapade ett index och ranking (SEDA- Sustainable Economic Development Assessment) för att mäta ländernas olika insatser och position.

Sverige toppar rankning

Och det är i den rankingen som Sverige återfinns i toppen. Långt före länder som USA, Storbritannien och Schweiz. Närmast efter Sverige ligger faktiskt Frankrike.

Bådar gott

I diagrammet nedan har BCG även adderat hur stor del av de ekonomiska stimulanserna i samband med pandemin som investerades i miljön.

Där ligger Sverige någonstans i mitten. Men det är placeringen längst till höger i diagrammet som är mest intressant.

Det bådar gott oavsett vad som händer i landet och världen.

Relaterade artiklar:

Stor undersökning – svenska föräldrar har det bäst i världen. Dagens PS

 

ANNONS
ANNONS