Dagens PS

Andra pandemi-vågen – här är en vinnaraktie

Bunkring är på tapeten igen och toalettpapper kan återigen bli storsäljare, vilket skulle glädja Essity. (Foto: Unsplash)
Bunkring är på tapeten igen och toalettpapper kan återigen bli storsäljare, vilket skulle glädja Essity. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 09 nov. 2020Publicerad: 09 nov. 2020

Konsument- och hygienföretaget Essity framstod som en vinnare i våras när pandemin satte klorna i världsekonomin.

ANNONS
ANNONS

Affärerna sålde slut på nästan allt toalettpapper och Essitys aktie klarade sig galant när resten av aktiemarknaden packade ihop. Men medan Essity stått kvar och stampat på samma nivå sedan dess, och till och med tappat på slutet (-14 procent i oktober), har börsen sprungit ikapp och förbi.

Men nu kanske det är dags för revansch. Hotet om nedstängning av Europas ekonomier har satt fart på bunkringen igen. I grafen nedan syns tydligt hur konsumenterna i Europas största ekonomi Tyskland börjat köpa toalettpapper igen.

Bortåt 40 procent av Essitys försäljning kommer från affärsområdet Tissue som bland annat säljer toalettpapper. Essity drabbas visserligen av att restauranger, hotell m.m. inte konsumerar bolagets produkter i samma utsträckning. Men i börsperspektiv minns man hur Essity utvecklades när bunkringen var som störst i våras.

Carnegie rekommenderar köp

Aktien kan också få stöd av det faktum att investmentbanken Carnegie är ute och hårdsäljer aktien.

”Defensiva aktier såsom Essity har inte varit på tapeten de senaste månaderna, men kan snabbt hamna i fokus om volatiliteten på börsen kommer tillbaka”, konstaterar Carnegies analytiker, och fortsätter:

”Defensiva aktier såsom Essity har dock inte varit på tapeten de senaste månaderna, men kan snabbt hamna i fokus igen om volatiliteten på börsen kommer tillbaka. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 340 SEK, som motsvarar ett motiverat P/E-tal på 19x på våra prognoser för 2021.”

I dag handlas Essity till ett P/E-tal på 15 baserat på Carnegies prognos för 2021.

ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS