Den kommande och sista räntehöjningen från Federal Reserve har lyfts fram av aktiestrateger som ett bra tillfälle att köpa mer aktier. Men Bank of America håller inte med.

ANNONS

Förra veckans räntehöjning med 0,25 procent av den amerikanska styrräntan kanske inte var den sista men förmodligen den näst sista. Åtminstone är det vad terminsmarknaden diskonterar.

Räntestopp ger säljsignal

Flera aktiestrateger och bedömare har tidigare just nämnt den sista räntehöjningen som en bra tidpunkt att öka på aktievikten. Investmentbanken BofA är av en annan åsikt. Banken förordar en diametralt motsatt strategi. Nämligen att sälja och minska andelen aktier i portföljen.

Historisk jämförelse

BofA baserar sin rekommendation på en historisk analys av börsens reaktion av den sista räntehöjningen under inflationsperioder. Då blir det en jämförelse med 1970- och 1980-talet som gäller. Det var den senaste inflationsperioden i världen.

Inga champagnekorkar i taket

Banken har jämfört kursutvecklingen på indexet Dow Jones tre och sex månader efter den sista räntehöjningen. Efter tre månader var börsnedgången i genomsnitt 4,5 procent. Efter sex månader 6,4 procent. Inga champagnekorkar i taket på börsgolvet här inte.

Räntehöjning
Källa: BofA

Annorlunda under deflationsperioder

Om det däremot varit den sista räntehöjningen under en deflationsperiod blir resultatet ett annat. Då finns mätpunkter i närtid. 2018 var den senaste. Då har börsen reagerat mer positivt. Tre månader senare har börsen i genomsnitt varit 8 procent högre och sex månader hela 13 procent.

ANNONS
ANNONS

Ingen ammunition till Stockholmsbörsen

Bofa menar att vi är i en inflationsperiod och då pekar empirin entydigt på att börsen är mer svårflörtad. Ett slut på räntehöjningar i USA eller Sverige ser tyvärr inte ut att räcka för att få fart på Stockholmsbörsen.

Läs även: J.P. Morgan: Sämsta börsklimatet på 25 år [Dagens PS]