Ambition slår talang, är ett slitet uttryck som används i både arbetslivet och sportens värld för att beskriva vikten av att rekrytera individer med driv och vilja.

ANNONS

I en färsk undersökning (Statista Global Consumer Survey) har 15 661 personer runt om i världen intervjuats huruvida de på fritiden och på egen bekostnad nyligen förkovrat sig professionellt. Det går att se nationella skillnaden. Dock inte till Sveriges fördel.

Även ryssar

De visar sig att kineser är de mest ambitiösa individerna. Hela 37 procent av de tillfrågade har tagit en onlinekurs, skräddarsydd privat kurs eller anlitat en jobbcoach under de senaste 12 månaderna. Syftet var mestadels att bygga på sina kunskaper och förmågor inom bland annat IT och språk.

Lite överraskande återfinns spanjorerna på andra plats med 32 procent. Även ryssarna var aktiva med 24 procents andel. Svenskarna har också fortbildat sig men andelen är mer blygsamma 15 procent. För övrigt samma nivå som i USA.

Ambition slår talang

Det kan finnas flera anledningar till skillnaderna. Anställda i Sverige kanske i större utsträckning får utrymme att förkovra sig på arbetstid än i Kina och Ryssland. Världsspråket engelska får vi genom skolan.

Men det går inte att blunda för såväl kineser som ryssars ambition. Det slår som sagt talang.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>