Senaste nytt

annons

Aktierna för vinnarportföljen

Aktierna för vinnarportföljen

Ju lägre pris en aktie nominellt prissätts till desto bättre utvecklas kursen just nu på börsen. Det visar en sammanställning av analystjänsten Bloomberg på USA-börsen.

ANNONS

Sambandet är svårt att bortse ifrån. Aktier med priser under 2 dollar har ökat i värde med 13 procent under första halvan av januari. För en aktie med en prissättning över 20 dollar är kursutvecklingen under 5 procent.

Fundamental kullerbytta

Fundamentalt finns det ingen koppling mellan det nominella priset på en aktie och värdet på densamma. Risken är att vissa nytillkomna investerare har missat den viktiga detaljen.

Utvecklingen, tror Bloomberg, har en koppling till att fler småsparare gjort entré på den amerikanska börsen.

Aktiemäklaren Robinhood, som riktar sig till privatpersoner och erbjuder gratis courtage, svarar nu för över 20 procent av handeln på USA-börserna.

Buffett tvärtom

Som en kontrast till utvecklingen finns Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Där kostar en A-aktie drygt 2,9 miljoner kronor.

Det är sannolikt det högsta nominella priset för en noterad aktie i västvärlden. Högst nominellt pris i Norden har danska rederiet A.P. Möller-Maersk A-aktie som kostar cirka 16 000 kronor.

Det brukliga är att börsföretagen splittar aktien och låter en aktie bli flera när priset blir för högt. Allt i syfte för att göra aktien tillgänglig för alla investerare. Även de med små belopp.

ANNONS
ANNONS

Buffetts motiv att behålla det höga priset för Berkshire Hathaway är att uppmuntra långsiktighet och undvika spekulation. Man kan gissa vad Buffett anser om det nya beteendet på aktiemarknaden.

Läs mer från Investerardygnet >>