Investera i rätt ädelmetaller? Här är facit

Uppdaterad: 08 okt. 2020Publicerad: 07 okt. 2020
Vilka ädelmetaller är bäst att investera i ?
Det finns andra råvaror än guld som presterat mycket bättre. (Foto: Pexels)

Guld får mycket utrymme i media som det tillgångsslag som utvecklats bäst på finansmarknaden under senare tid. Men du kan investera i ädelmetaller som presterat betydligt bättre.

ANNONS
ANNONS

Att investera i ädelmetaller som Nickel, Koppar och Silver har varit bra på både kort och lång sikt, enligt en mätning som investmentbanken Morgan Stanley har gjort. Och det är med bred marginal.

Trion har avkastat mer än dubbelt så bra som guld under den senaste tvåårs-perioden. Sett till det senaste året har även aluminium och zink presterat bättre än guld.

Att både nickel och koppar återfinns i toppen förklaras delvis av att båda metallerna är centrala för tillverkning av elfordon. Aktieägare i Boliden är att gratulera.

Investera i koppar, 54% upp på 24 månader

Koppars främsta egenskap är att den är en bra elledare. Koppar är också en vanlig ädelmetall att investera i, trots att den är väldigt billig i förhållande till de andra ädelmetallerna. Koppar produceras främst i Sydamerika och Kina och används förutom till ledning av elektricitet även till andra saker inom industri- och byggbranscherna.

Investera i silver

Att investera i ädelmetallen Silver är det som gett bäst avkastning under året . Det finns de som anser att silver är en bra ”hedge” mot en sur börs och att man kan skydda portföljen genom att investera en del av sina pengar i silver. Silver används inte bara som tillgång eller till smycken, utan har även många användningsområden inom industri, vetenskap och teknik.

Eftersom silver är en råvara finns det två olika sätt att exponera sig mot silver: det ena är direkt i silverpriset och det andra är i företag som producerar silver.

Fonder där du kan investera i ädelmetaller

Om du är intresserad av att investera i ädelmetaller har vi tagit fram en lista med fonder inriktade på ädelmetaller:

 

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS