Dagens PS

99 procent inflation - ett skräckexempel

Det är onekligen mörkt runt Argentinas centralbank i Buenos Aires. Förra veckans rapport på 99 procents inflation är onekligen ett skräckexempel för alla världens centralbanker. (Foto: TT)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 20 feb. 2023Publicerad: 20 feb. 2023

Svenskarna dignar just nu under en inflation vars senaste mätning var hela 12,3 procent Inflationen i Sverige (scb.se) enligt SCB .

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Rekord på 3 080 procent

Nu har den varit hög i Argentina under längre tid. I genomsnitt har inflationen varit 215 procent under de senaste 40 åren.

Rekordet var osannolika 3080 procent. Även om inflationen går i vågor tycks den nu bara fortsätta uppåt. Detta är mardrömmen för alla centralbanker.

ANNONS

Den biter sig fast och eskalerar. Det skapar en märklig ineffektiv ekonomi där alla kontanter måste investeras omgående för att inte tappa i köpkraft.

Räntan på 1 390 procent

Den Argentinska centralbanken har gjort sina försök att häva inflationen. Som mest trycktes styrräntan upp till hiskeliga 1390 procent 1990.

Det gav tillfälligt andrum och effekt. 2004 kunde styrräntan sättas till låga 1,2 procent 2004.

Argentina skräckexemplet

Men nu verkar det upplagt för en ny räntechock. I höstas höjdes räntan till 75 procent vilket ger en negativ realränta på 24 procent. Det signalerar med andra ord att centralbanken snart måste agera igen.

Med Argentina som skräckexempel är det lätt att förstå centralbankschefernas maniska fokus på att stävja inflationen i tid.

Relaterade artiklar:

ANNONS

Därför har börsen gått upp. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS