På 20-talet tvångsköpte Los Angeles County sin tomt nära stranden till underpris från en afroamerikansk familj. Nu lämnar delstaten tillbaka marken till familjen som ursprungligen ägde den. Värde: 75 miljoner dollar. 

ANNONS

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom signerade en ny lag förra veckan som gör det möjligt för Los Angeles County att ge tillbaka en del av en vacker strandsträcka i södra Kalifornien, ungefär hundra år efter att de stal marken från en familj, skriver Robb Report.

1912 köpte den afroamerikanska familjen Bruce tomten vid stranden i Manhattan Beach och började etablera en välbesökt resort. Där fanns stugor, kafé och en dansbana, bland annat. Kunderna var i huvudsak svarta gäster och etablissemanget blev snart ett populärt besöksmål.

Men verksamheten orsakade irritation hos den vita lokalbefolkningen och KuKluxKlan brände nästan ned byggnaderna. Senare krävde staden att få köpa marken av familjen Bruce till ett pris som de själva inte hade gått med på. För att få genomföra exproprieringen 1924 hänivsade staden till att man behövde köpa marken för att bygga en park där. Men någon park byggdes aldrig. Idag erkänner Kalifornien att åtgärden hade rent rasistiska motiv och att man genomförde affären under falsk flagg.

Ett sätt att reparera historiska oförrätter

Historien om familjen Bruce har kommit i fokus för diskussionen om hur man kan reparera rasrelationerna i Kalifornien. Beslutet att lämna tillbaka marken har blivit bemött med både motstånd och medhåll.

”Den här lagen sätter tonen när det gäller framtida reparerande åtgärder i Kalifornien” säger senator Steven Bradford, som signerade lagen förra veckan. ”Om du kan ärva förmögenhet genom generationer, så kan du också ärva skulder genom generationer. Staden Manhattan Beach är skyldiga familjen Bruce och det är delstaten Kalifornien också – och vår guvernör är här idag för att ge sin signatur på den här lagen som gör att vi kan betala den skulden till familjen Bruce.”

ANNONS
ANNONS

Det kommer att ta ytterligare en del tid innan affären med att överföra egendomen til familjen är färdig. Flera juridiska och tekniska detaljer behöver bli klargjorda och delstaten kan dessutom behöva leta upp fler släktingar. Kanske väntar också en försenad ursäkt från staden.

Läs också:

De ska erbjuda finansverktyg till minoriteter
Paypal ger 5 miljarder till svart företagsamhet