EU-kommissionen kommer att ta fram en verktygslåda med möjliga, kortsiktiga åtgärder som EU-länderna kan använda mot skenande energipriser, skriver Privata Affärer.

ANNONS

EU:s energikommissionär Kadri Simson kom med beskedet vid en presskonferens på onsdagen efter första dagen av mötet för EU:s energi- och transportministrar i slovenska Brdo.

”EU-länderna har bett om tydlig vägledning om vad som är tillåtet inom EU:s regelverk”, sade hon.

Momssänkningar för särskilt sårbara kunder, punktskatter och avgifter är några av de styrmedel som kan ingå i EU: s verktygslåda, om länderna kan behöva rida ut en kommande gaskris.

Mer självständighet på lång sikt

Åtgärder som stimulerar mer energieffektiva lösningar och egen elproduktion kan bli aktuella på lite längre sikt.

EU vill så småningom utveckla lösningar som gör medlemsländerna mindre beroende av importerade fossila bränslen.

Även kommissionens stora klimatpaket ”Fit or 55”, det lagförslag som EU håller på att utarbeta för att minska utsläppen med 55 procent till 2030. Förslaget går bland annat ut på att minska på energikällor som naturgas.

När det gäller prisuppgången för naturgas har ledamöter i Europaparlamentet anklagat ryska Gazprom för att manipulera marknadspriserna, skriver Privata affärer.

ANNONS
ANNONS

Vidare har också Internationella energimyndigheten IEA uppmanat Ryssland att skicka mer naturgas till Europa, enligt onsdagens Financial Times.

Läs mer:

USA: ”Europa har inte tillräckligt med el för en kall vinter”
Maktspel bakom minskningen av rysk gas till Europa