Företagen har avstannat i sitt arbete med att fasa ut palmolja från pepparkakor och degar, visar den årliga undersökningen från Äkta vara och Food Fighters. Jämfört med förra året har inga fler tillverkare fasat ut palmolja.

ANNONS

Det innebär att drygt 40 procent av de undersökta pepparkakorna och än 80 procent av de färdiga pepparkaksdegarna innehåller palmolja, konstaterar organisationerna.

I undersökningen har man gått igenom 37 sorters pepparkakor. ”Inte en enda tillverkare har sedan förra året övergivit palmoljan”, skriver Foodfighters i ett pressmeddelande.

Det finns fyra sorters pepparkakor som är bakade enbart på smör, från tillverkarna Carl Kakor & Kex, Huså Bröd och Olof Viktors.

En del anra bolag använder en mix av smör och/eller rapsolja, solrosolja, kokos och sheasmör.

När det gäller färdiga degar är resultatet beklämmande. Fyra av fem degar innehåller palmolja och bara Citygross bakar sin pepparkaksdeg på smör, skriver Foodfighters.

Kakor som bakas med palmolja:
• Original Pepparkakor, Annas
• Apelsin pepparkakor, Annas
• Ekologisk Plastburk, Annas
• Pippi Kakor, Annas
• Annas Limited Edition Kardemumma, Annas
• Annas Toffee, Annas
• Pepparkakor, Budget
• Välkryddade pepparkakor, Ica
• Pepparkakor chokladdoppade, Ica
• Pepparkakor små hjärtan plåtburk, Nyåkers
• Ekologiska pepparkaksfigurer hjärtan, Nyåkers
• Pepparkakor original, Nyåkers
• Pepparkakor Ekologiska, Nyåkers
• Pepparkakor original Glutenfri, Semper
• Ekologiska pepparkakor, Änglamark

ANNONS
ANNONS

Palmolja är problematisk av miljöskäl eftersom regnskog huggs ned för att ge plats åt palmoljeplantager. Det ger mer koldioxid i atmosfären och försämrar biodiversiteten. Den ska också ha sämre hälsomässiga effekter än många andra fetter.

Läs också:

Förbud för matimport ska hindra avskogning [Dagens PS]
SR: Svenskt lösgodis full av kritiserad olja [Dagens PS]