Den norska oljefonden kommer att insistera på att alla bolag i dess portfölj ska ha tydliga mål för att skära ner på sina utsläpp efter valsegern för Arbeiderpartiet, skriver Bloomberg. 

ANNONS

Arbeiderpartiet, Norges motsvarighet till svenska Socialdemokraterna, vann valet i Norge i mitten av september och partiledaren Jonas Gahr Støre ser ut att bli ny statsminister för en koalitionsregering med Senterpartiet och Socialistisk Venstre.

En effekt av valsegern är att Norge ser ut att få en mer aggressiv miljöpolitik än under Erna Solbergs Høyre-styre. En av dessa effekter är att Norges Bank Investment Management, som är världens största ägare av börsnoterade aktier med ett värde av 12 000 miljarder kronor, ska få ett mer strikt ramverk där oljefonden ska ha målet att bli koldioxidneutral till 2050, berättar Arbeiderpartiets klimattalesperson Espen Barth Eide för Bloomberg.

”Vi vill att fonden ska använda strategier för aktivt ägande för att uppnå netto-noll för företagen i portföljen”, säger han i en intervju.

Äger 1,5 procent av alla aktier i världen

Den norska oljefonden äger runt 1,5 procent av alla världens aktier, och landet har fått hård kritik av klimataktivister för att Norge varit långsamma med att anpassa oljefonden efter Parisavtalets krav på en minskning av utsläppen för att förhindra en global uppvärmning på mer än 1,5 grader celsius.

Just nu äger oljefonden stora innehav i några av världens största oljebolag, som ExxonMobile och Chevron, men Arbeiderpartiet menar inte att oljefonden ska göra sig av med innehaven omedelbart. I stället vill de se att företagen presenterar ”trovärdiga och ansvarsfulla planer” för att minska utsläppen.

”Måste notera det”

Företag som ”vill ha tillgång till kapital från världens största suveräna förmögenhetsfond måste notera det”, enligt Espen Barth Eide.

ANNONS
ANNONS

Arbeiderpartiet fick 26,3 procent av rösterna i valet och för just nu koalitionssamtal med andra partier för att bilda en ny regering i Norge.

Läs även: Maktskifte i Norge – så blir det med oljan [Dagens PS]