Dagens PS

Mindre olja kan göra produktionen av svavel skitigare

Svavel
Svavelkristaller. (Foto: Ivar Leidus/Wikipedia)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 aug. 2022Publicerad: 29 aug. 2022

Om vi lyckas dra ned på användningen av olja kan det få oväntade negativa miljökonsekvenser för produktionen av svavel, enligt en forskarrapport i Geographical Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Economist skriver om hur 80 procent av världens svavel härrör från raffinering av olja och gas, som annars skulle gå till spillo eller snarare bilda svaveldioxid, en ökänd förorening som orsakar surt regn.

Används bland annat till konstgödsel

I stället används denna svavel för vulkanisering av gummi, till konserveringsmedel för livsmedel och som ingredienser i tvål. De omvandlas också till svavelsyra, en kemikalie av stor industriell betydelse som bland annat används vid tillverkning av konstgödsel, enligt tidningen.

En ny forskarrapport i Geographical Journal av Mark Maslin och hans kollegor vid University College, London, påpekas dock ironin i att om vi lyckas dra ned på användningen av olja och gas som ett led i att stoppa klimatförändringarna får det konsekvensen att svavelproduktionen mycket sannolikt blir betydligt skitigare.

Det finns ingen global brist på svavel – det går att framställa svavel med andra metoder än att ta den från rester från oljeindustrin. Frasch-processen innebär att hett vatten med högt tryck sprutas in i bergarter som innehåller elementärt svavel. Detta genererar svavelsyra som en biprodukt och frigör även giftiga tungmetaller från berget i fråga, vilket orsakar allvarliga föroreningar, skriver The Economist.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Brist på 100-320 miljoner ton svavel

Behovet av svavel ser ut att öka framöver, dels på grund av användningen i konstgödsel när jordens befolkning växer, men också för att svavelsyra används i produktionen av metaller som litium och nickel som används i elektronik och batterier, där behovet växer kraftigt i takt med elbilsrevolutionen.

Dr Maslin och hans kollegor använde tidigare trender, industriprognoser och olika vägar till koldioxidutsläpp som beskrivs av International Energy Agency och oljebolaget BP för att försöka räkna ut sannolika framtida utbuds- och efterfrågevägar för svavel. De kom fram till att den planerade globala reduktionen av oljeanvändningen skulle orsaka en årlig brist på mellan 100 miljoner och 320 miljoner ton svavel. Som då alltså måste framställas med betydligt skitigare metoder.

Läs även: Kattguld inte bara för dårar – riktigt guld går att utvinna

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS