Ekonomin kommer att återhämta sig redan nästa år i de rika länderna, förutspår IMF, Internationella valutafonden. I fattigare länder kommer återhämtningen att dröja till 2025. Den slutsatsen drog IMF i sin prognos igår.

ANNONS

IMF har ändrat sin prognos över den ekonomiska återhämtningen sedan i juli. På kort sikt är det en positiv utveckling för Latinamerika och Mellanöstern, på grund av ett ökat energibehov. Samtidigt backar USA och Tyskland på grund av komponentbristen och stockningar i leverantörsledet.

Japan tillsammans med en del andra väletablerade ekonomier i Asien går ner på grund av Deltavarianten av coronaviruset.

Men det är bara på kort sikt. På längre sikt kommer rika länder att ha kommit över pandemins effekter redan nästa år. Resten av världen kommer att vara tillbaka på samma nivåer som 2019 först 2025, säger IMF i sin prognos.

Det finns två anledningar till att rika länder kommer att återhämta sig snabbare än ekonomier som befinner sig en expansionsfas och fattiga länder, skriver The Economist.

Två anledningar

Det ena är vaccinationsklyftan, det andra är klyftan mellan mängden staatliga finansen. IMF konstaterar i sin analys att omkring 60 procent av befolkningen i de rika ekonomierna är vaccinerade idag. Det kan man jämföra mot 35 procent av befolkningen i de expanderande ekonomierna, och fem i fattiga länder.

Det innebär att utfallet för produktivitet kommer att se olika ut eftersom fattiga länder kan behöva stänga ner delar av samhället under lång tid framöver.

ANNONS
ANNONS

Den andra orsaken är statliga stimulanser. 2020 höll de allra flesta länder sina ekonomier under armarna under nedstängningar och andra pandemiåtgärder. Det fortsatte rika länder att göra även 2021, så att olika verksamheter ska kunna anpassa sig gradvis. Fattigare länder däremot, började dr undan stimulanserna redan i år. Det gör att ekonomierna kommer att växa till sig i otakt.

Läs också:

Bred nedgång i ekonomin – tunga sektorer faller
SHB: ”Flaskhalsar stoppar inte tillverkningsindustrin”