Till senast 2028 ska Ikea ha fasat ut alla sina plastförpackningar i sortimentet, uppger den svenska möbeljätten på tisdagen.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver Ikea om beslutet att fasa ut alla sina plastförpackningar.

Från och med 2025 ska alla nya produkter världen över förpackas plastfritt och senast 2028 ska det gälla hela sortimentet.

Utfasningen ska ske i flera steg med ambitionen att ”minska plastavfall och föroreningar”, samtidigt som företaget vill vara med att driva på ”omställningen till förpackningar tillverkade av förnybara och återvunna material”, heter det.

Fokus på papper

”Att fasa ut plasten i våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material. Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor över hela världen idag återvinner”, säger Erik Olsen, packaging & identification manager på Ikea Sverige.

Ikea uppger att man spenderar över 10 miljarder kronor i cirka 920 000 ton förpackningsmaterial varje år. Omställningen från plast kräver nya lösningar och ett nära samarbete med produktutvecklingen i hela värdekedjan, konstaterar möbeljätten.

Särskilt när det gäller förpackningarna av Ikeas matprodukter ses utmaningen som stor.

Ikea uppges nu kika på att ersätta platsen med material som är gjort av sjögräs och avfall från skaldjursindustrin.

Ikeas mål är att 2030 bara sälja produkter som är gjorda av förnybara eller återvunna material. Där ingår att ta bort plastförpackningarna ur sortimentet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ikea säljer begagnade möbler online – cirkulärbutik på nätet [Dagens PS]

Läs mer: Ikea-vd om greenwashing: Inte farligast [Dagens PS]

Läs vidare: Ikea bakom ny plattform för klimatet [Dagens PS]