Branschorganisationen Swemin riktar allt starkare kritik mot Miljöpartiet då man anser att partiet blockerar nya gruvprojekt. ”Det här är ett hot mot Sverige som gruvnation”, säger vd:n om dödläget.

ANNONS

Efter att Miljöpartiets mineralpolitiska talesperson Amanda Palmstierna förra veckan kritiserat ett nytt projekt i gruvan i Kallak har gruvbranschen kommit med flera kritiska utspel mot partiet.

”Det är oansvarigt av ett regeringsparti att göra ett sådant potentiellt börspåverkande uttalande om ett bolag i ett så känsligt läge”, säger Swemins vd Anna Sunér Fleming i en intervju i Dagens Industri.

Hon syftar på Amanda Palmstiernas kritik mot Beowulf Minings etablering av en järngruva i Kallak. Det brittiska bolaget lämnade först in en ansökan för projektet 2013, men sedan regeringen tog över ärendet 2017 har projektet i princip stått still, skriver DI.

Idag skriver Sunér Fleming dessutom i ett pressmeddelande om den låsta situationen:

”Det här är inget annat än ett förfärligt slöseri med investerade resurser och i förlängningen ett hot mot Sverige som gruvnation”.

Den intressekonflikt mellan Miljöpartiet och gruvbranschen som varit påtaglig den senaste månaden kommer att tas upp på gruvbranschens höstmöte i morgon, då även näringsminister Ibrahim Baylan ska deltaga.

ANNONS
ANNONS

Om gruvor som den i Kallak får tillstånd hänger på en rad faktorer, till exempel miljöpåverkan och möjlig inverkan mot den samiska livsstilen, och det är Näringsdepartementet som tar beslut om etablering. Enskilda partiers ställning i frågan ska inte påverka rättsprocessen, menar Maria Sunér Fleming:

”Näringsdepartementet ser nog Miljöpartiets hållning, men regeringen ska pröva frågan enligt lagen. Det är två helt olika påsar”, säger hon till DI.