Brittiska forskare har lyckats utveckla en högt presterande bränslecell som använder järn i stället för platina. Vid massproduktion kan det göra fordon med bränsleceller betydligt billigare.

ANNONS

Det går att byta ut platina mot järn som katalysator i en vätgasdriven bränslecell, enligt en studie som en forskargrupp på Imperial College London har publicerat i tidskriften Nature.

Det innebär att tekniken kan bli mycket billigare.

Dagens katalysatorer för bränsleceller innehåller platina i en polymer som skapar elektricitet till motorn med vattenånga som biprodukt.

Men forskarna tror nu att samma process kan fungera med hjälp av en teknik som driver en motor med hjälp av enskilda järnatomer, kol och kväve. Det är just tekniken att separera järnet i atomer som har hjälpt teamet att komma framåt.

Att katalysera med hjälp av enskilda atomer erbjuder en stor mängd användningsområden.

“Specifikt har vi använt en syntetisk metod kallad transmetallation, för att undvika att järnkluster formas under syntes. Den processen kan fungera bra för andra forskare som vill undersöka hur den fungerar i liknande sorters katalysatorer”, säger Asad Mehmoud som är förstanamn på studien, i ett pressmeddelande.

Platina 60 procent av kostnaden i bränsleceller

Anthony Kucernak, professor i kemi på Imperial College, säger att det rör sig om en betydande kostnadsminskning om man får den här sortens bränsleceller att fungera på industriell skala.

”Omkring 60 procent av kostnaden för en enskild bränslecell är den platina som används i katalysatorn. För att göra bränsleceller till ett livskraftigt alternativ till fossildrivna bilar behöver den kostnaden bli mindre”, säger Kucernak.

ANNONS
ANNONS

Forskarteam har länge letat efter ett sätt att ersätta platina med järn i bränsleceller, men det har i regel inneburit sämre kapacitet. Platina är fortfarande en mer effektiv metall i bränsleceller, men i den här formen får järnet en effekt som närmar sig egenskaperna hos platina.

En annan god nyhet är att metoden för att katalysera med järn även kan komma till användning i andra sorters katalysatorer, till exempel för att rena olika typer av utsläpp.

Läs också:

Analytiker: Satsa på grön vätgas i oljekris [Dagens PS]