Ståljätten har inlett ett större forskningsprojekt i Finland – Towards FFS (Fossil-Free Steel) – som ska hjälpa SSAB att ställa om till fossilfritt.

ANNONS

Den forskning som SSAB påbörjat i Finland i samarbete med industri- och forskningspartners ska bidra till att hitta lösningar för att producera fossilfritt stål, enligt ett pressmeddelande.

Stålbjässens mål är noll koldioxidutsläpp år 2045.

2016 lanserade SSAB, LKAB och Vattenfall initiativet Hybrit, där masugnsprocessen, som står för cirka 90 procent av koldioxidutsläppen ersätts med elektrisk ljusbågsugnsteknik som använder direktreducerat järn, eller järnsvamp, som producerats med hjälp av grön vätgas.

Budgeten nära 11 miljoner euro

Det nu aktuella forskningsprojektet i Finland uppges vara en fortsättning på Energy4Hybrit-projektet 2020.

Det har en total budget på 10,7 miljoner euro. Business Finland bidrar med 5,6 miljoner euro till projektet under en tvåårsperiod.

”FFS-projektet kommer att skapa forskningssamarbeten med stora inhemska företag inom energisektorn, till exempel företag som tar fram grön vätgas. En av utmaningarna i projektet kommer att vara att kombinera ny produktionsteknik, nya energiformer och tillverkning av höghållfast kvalitetsstål på ett ekonomiskt lönsamt sätt och med fokus på hållbarhet”, säger Jarmo Lilja, process development manager på SSAB Raahe, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Hybrit har tillverkat sin första vätgasreducerade järnsvamp [Dagens PS]

Läs mer: Ovako bygger Sveriges största anläggning för grön vätgas [Dagens PS]