Elkrisen i Sydsverige kommer redan 2025 att bli värre. Norrland, kallat Sveriges batteri, har länge skickat överskott på el söderut, men snart är det stopp. Nyetableringarna av grön industri kommer att äta upp överskottet.

ANNONS

När fyra av de stora företagen i norr slutfört utbyggnaden räknar Vattenfall, enligt uppgifter till TT, med att de kommer att behöva 80 terawattimmar (TWh) per år, motsvarande hälften av all el som produceras idag. Det handlar om stålföretaget SSAB, ståltillverkaren Hybrit, gruvföretaget LKAB och batterifabriken Northvolt.

Fyra stora elkrävande

Vattenfall räknar med att de fyra av de stora företagen i norr; gruvföretaget LKAB, stålföretaget SSAB, batterifabriken Northvolt och ståltillverkaren Hybrit kommer att behöva 80 terawattimmar (TWh) per år när de har byggt ut den gröna industrin. Det motsvarar hälften av all el som produceras i dag.

Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot från Norrbotten, säger till TT att han inte tror att elförsörjningen i norr kommer att påverkas. Det kommer däremot sannolikt att innebära att elkrisen i Sydsverige förvärras när det det inte kan exporteras lika mycket el söderut.

Redan år 2025 kan det bli ett underskott för elområdet längst i norr. Det tror Nils-Olov Lindforss (C), regionråd i Norrbotten. Han säger att han också får in frågor från nya företag som vill etablera sig i området.

Vindkraft viktigaste pusselbiten

Och elen måste komma någonstans ifrån. Det finns inga planer på att bygga ut vattenkraften. Det är heller inte aktuellt med kärnkraft. Inget tyder på att solenergi skulle räcka för att producera den kapacitet som krävs. Då återstår vindkraft.

Statsminister Stefan Löfven vill att Sverige ska fördubbla produktionen av el fram till 2040, och då är vindkraft den största pusselbiten.

”Vi är redan i gång med att bygga ut elen. Vi ska producera mer el, inte minst havsbaserad vindkraft. Det finns enormt många prospekt nu”, säger han till TT.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Intresset för svenska gruvor rekordlågt – antal tillstånd halveras [Dagens PS]

Läs även: Hybrit – Volvo får första leveransen av fossilfritt stål [Dagens PS]