Både prins Charles och den brittiska premiärministern Boris Johnson närvarade när fakta över den dramatiska förlusten av biologisk mångfald i världen presenterades.

ANNONS

Den brittiska regeringen lanserade i veckan rapporten – The Economics of Biodiversity: The Dasgupta Review (pdf) – som enligt Aktuell Hållbarhet ”tar ett ekonomiskt grepp på förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster”.

Ytterst hotas mänsklighetens existens, heter det och som det är nu har det ekonomiska systemet misslyckats kapitalt med att skydda naturen.

När rapporten som beställts av den brittiska regeringen presenterades var alltså både premiärminister Boris Johnson och prins Charles på plats.

Större åtgärder en Marshall-planen krävs

Det var även den brittiska Nobelpristagaren i biologi, Sir Venki Ramakrishnan och naturfilmaren David Attenborough, berättar Aktuell Hållbarhet som uppger att rapportens författare är av ekonomiprofessorn Sir Partha Dasgupta vid Cambridge University.

En alarmerande uppgift i rapporten är att det producerade kapitalet per person fördubblades mellan 1992 och 2014.

Under samma tid minskade det globala naturkapitalet med 40 procent, enligt artikeln.

Ytterligare och en mer uppseendeväckande sak är att subventionerna som skadar natur och miljö, globalt sett och med en konservativ uppfattning, uppskattas till omkring 4 000 miljarder dollar och 6 000 miljarder dollar om året.

ANNONS
ANNONS

För att rädda naturen, och per automatik mänskligheten, krävs det en politisk plan större än Marshall, fastslås det i rapporten.

Läs mer på Aktuell Hållbarhet (obs, betalvägg, inloggning krävs).

Läs även: WWF-larm: Arktis-paket skadar miljön [DagensPS.se] »