Tusentals företag som fått nej för att Tillväxtverket tittat på fel jämförelsemånad kan komma att få sin sak prövad på nytt. Bakgrunden är en rättsprocess som pågår och där statliga Tillväxtverket åkt på pumpen i två ronder.

Först ska det sägas att Tillväxtverket (TVV) inte gett upp kampen – trots att både Förvaltningsrätten och Kammarrätten slagit fast att myndigheten använt fel beräkningsmånad i samband med beslut om stöd till företag som korttidspermitterat, berättar Dagens Nyheter.

Tillväxtverket har nu vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen, vilket upprör branschorganisationen Företagarna.

”De vill ha rätt – trots att både Förvaltningsrätten och Kammarrätten sade: nej, ni har fel. Ändå väljer TVV att överklaga”, konstaterar Lise-Lotte Argulander, expert på arbetsrätt på Företagarna.

Bedrövligt och märkligt

Hon tycker att Tillväxtverket beter sig ”bedrövligt” och säger till DN att det blir än mer ”märkligt” att Tillväxtverket gör som det gör samtidigt som företag sitter och väntar och hoppas på att få stödpengar i krisen.

Tusentals företag har fått nej på sina ansökningar om stöd till korttidspermitteringar av Tillväxtverket, vilket fått dem att överklaga beslutet.

Men det är också så, påpekar Lise-Lotte Argulander på Företagarna, att tusentals företag inte överklagat Tillväxtverkets beslut – trots att två domstolar konstaterat att myndigheten gjort fel med jämförelsemånaden.

Om Högsta förvaltningsdomstolen går på samma linje som Förvaltningsrätten och Kammarrätten – att Tillväxtverket klantat till det – kommer Företagarna att kräva att ”Tillväxtverket omprövar alla beslut som har med jämförelsemånaden att göra – för då har de tillämpat lagen fel”, deklarerar Lise-Lotte Argulander i DN.

ANNONS
ANNONS

Hon utgår från att andra näringslivsorganisationer gör samma sak.

Tillväxtverket kommenterar det hela endast skriftligt och mycket kort och förklarar att man inte vill ”föregå den rättsliga prövningen”.

Läs även: Bråket om familjeföretaget tas upp i rätten [DagensPS.se] »