”Människor blir av med sina livsverk och jobb medan landet väntar på vaccinering”, säger en branschföreträdare.

Lättnader i restriktionerna och ökad testkapacitet är mer angeläget för stunden för att hindra småföretag från att duka under.

Det anser branschföreträdare som Dagens Industri (obs, betalvägg) talat med.

De slår fast att ingen tid finns att vänta in vaccineringen, bolagen behöver hjälp här och nu.

”Inte råd att behålla anställda”

”Efterfrågan har dumpats med 70-80 procent. Enmansföretagare stänger ned och säger upp sig för att få a-kassa. På salonger med anställda börjar antalet varsel ta fart. Man har inte längre råd att behålla anställda”, säger Ted Gemzell, vd för Frisörföretagarna, till Di.

Tidningen konstaterar att frisörbranschen är en av de hårdast drabbade i pandemin. Folkhälsomyndigheten avråder från frisörbesök på grund av smittrisken, vilket får dramatisk effekt.

ANNONS
ANNONS

I artikeln för tre tunga företagarrepresentanter fram sina argument till varför företagen måste få bättre förutsättningar att bedriva sina affärer innan massvaccineringen kan ta fart.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, sågar regeringens coronastrategi och efterlyser raka besked om när restriktionerna kan lätta.

”Människor blir av med sina livsverk och jobb medan landet väntar på vaccinering”, säger han i artikeln.

Mikael Jansson, vd för bemanningsföretaget Manpower, hoppas att vaccineringen kommer i gång snabbt, dock löser det inte bolagets problem under första halvan av 2021, betonar han och önskar i första hand att testkapaciteten ökar för att få ner sjukskrivningstalen i sektorn.

Läs även: Positiv trend bruten – konkurserna ökar igen [DagensPS.se] »