Dagens PS

Svenske super-vd:n Trumps okände rådgivare

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 26 maj 2017
Doldisen Inge Thulin är inte bara Sveriges bäst betalde vd - han är också rådgivare åt USA:s president Donald Trump. (Foto: TT)

Doldisen Inge Thulin är inte bara Sveriges bäst betalde vd – han är också rådgivare åt USA:s president Donald Trump. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

DagensPS har tidigare berättat om arbetargrabben och Malmösonen Inge Thulin, 63 år. Han är alltså svensk och styrelseordförande och vd för den amerikanska bjässen 3M, mest känt för sina post-it-lappar.

I en artikel i april i fjol kom uppgifter om vad han tjänat sedan 2012 som toppchef för 3M; det rörde sig om 71 miljoner dollar vilket motsvarar 577 miljoner kronor – långt över en halv miljard svenska kronor.

Men den lönen utmärker sig Inge Thulin, som jobbat närmare 40 år på 3M på olika poster, från början i Göteborg, som den i särklass högst avlönade vd:n från Sverige.

Dagens Industri uppger nu att han dessutom ingår i en stab av officiella rådgivare åt den amerikanske presidenten Donald Trump.

“Oberoende av vad man tycker om honom anser jag att det är bättre att vara på insidan av tältet än utanför. Min observation så här långt är att Donald Trump är för tillväxt, han är mycket engagerad och han lyssnar på oss. Jag tror att det här är bra saker sett ur perspektivet att man vill göra affärer i USA”, säger Inge Thulin under ett tal inför den amerikanska organisationen Council on Foreign Relations i New York, som refereras av Di.

3M, som den oerhört framgångsrike vd:n företräder – han sitter sedan 2003 på huvudkontoret i Minnesota – har i dag ett börsvärde som enligt artikeln passerat 1.000 miljarder kronor. Di konstaterar att företagets aktie är en “utdelningsaktie av rang” och att bolaget höjt utdelningen 59 år i rad och “skiftat ut pengar 100 år i följd”.

Inge Thulin betecknas i artikeln som “en av USA:s starkaste företagsledare”, som dessutom har stort inflytande i Vita huset.

Överlag gillar svenske stjärn-vd:n Trumps politik, bland annat den planerade sänkta skatten på kapital som amerikanska företag har på utländska konton, även om Inge Thulin föreställer sig att det blir svårt för Trump att få igenom den här reformen.

ANNONS

“Många är oroliga för att pengarna inte ska användas för att skapa fler jobb utan i stället delas ut till aktieägarna, vilket kanske kräver en lagstiftning”, säger Inge Thulin bland annat.

Han tror också, säger han, att de redan uppsagda frihandelsavtalen gynnar USA eftersom det sparar pengar.

När det gäller miljöpolitik är svensken däremot inte överens med Trump då 3M har stort fokus på hållbarhet.

MISSA INTE: Svenske doldis-vd:n som tjänat halv miljard i lön  >

LÄS ÄVEN: Svenskdoldis enorma pröjs: “Utom tävlan”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS