DagensPS.se skrev för några år sedan om hur den svenske affärsmannen Hans Thulin, i dag 69, lyckades trolla bort nära 180 miljoner kronor i skulder efter att ha gått i miljardkonkurs. Tidningen Fokus kartlagde – efter att hans namn dykt upp i en stor läcka – turerna kring den svenske fastighetsklipparen som länge hade funnits med på kronofogdens värstinglista redan då.

ANNONS

”Han är inkarnationen av 1985 års avreglering av kreditmarknaden och mästare på kedjebrevslika affärer av lån, höjda hyror, glädjekalkyler och nya lån med klena säkerheter”, skrev Fokus.

Men sedan dess har det varit tyst kring svensken som en gång var en av landets rikaste män och känd för sitt extrema liv i lyx med välutrustat garage och dyrbar konstsamling. Hans adress har varit okänd fram till nu när Expressen hittar Thulin i en paradvilla i brasilianska Rio de Janeiro.

”Huset ligger dolt bakom höga murar, tät vegetation och låsta grindar. Från gatan kan förbipasserande inte ens se att det finns ett hus på tomten /…/ Nästan varje hus i den exklusiva Riostadsdelen kostar tiotals miljoner kronor”, skriver tidningen.

Expressen har också tagit del av en hittills hemlig uppgörelse mellan Hans Thulin och fastighetsbolaget Nyckeln AB som bland annat ägdes av familjen Kamprad via bolaget Catella AB. Thulins skuld till Nyckeln på 1,1 miljarder kronor – som han hade dragit på sig i konkursen – skrevs av för ynka 2 miljoner kronor.

”[Affären] kanske är en av de mest lönsamma uppgörelserna i svenskt näringsliv någonsin”, konstatera Expressen.

ANNONS
ANNONS

Vad ägarna och Kamprad tyckte om dealen vill inte Pontus Kågerman, dåvarande ordförande i Nyckeln och den som skrev under avtalet, svara på.

”Jag kommer vagt ihåg det. Vad ska jag säga? Det var väl en affärsmässig uppgörelse mellan Nyckeln och honom.”

Vidare kan Expressen avslöja att Hans Thulin fortsatt att göra stora affärer utomlands samtidigt som skulder på hundratals miljoner skrivits av hos Kronofogden eftersom inga tillgångar har hittats i hans namn. Så sent som 2016 gjorde myndigheten en utredning åt Marginalen Bank som Thulin varit skyldig 128 miljoner kronor, utan framgång. Samtidigt ska den svenske affärsmannen ha sålt ett stort hotell i Madrid i Spanien för 380 miljoner kronor via truster och avancerade företagsupplägg i skatteparadis, enligt Expressen.

Tidningen får efter många försök till slut tag på en märkbart irriterad Hans Thulin.

”Var du har fått informationen ifrån spelar egentligen ingen roll, men det är olyckligt om den kommer ut i Expressen /…/ Det är trist att få en sån skitartikel, det förstår du väl själv att det inte är roligt.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Hans Thulin avslöjad – så gömde han 120 miljoner [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Kamprads dolda miljardklipp [DagensPS.se] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Thulins hemliga lyxliv och gömda miljoner [Expressen] >