Wednesday Martin berättar den fascinerande storyn om hur hon flyttade till Upper East Side  för att skriva en bok om lyxfruar i New York.

Vi pratar kvinnor vars män är kungar på Wall Street; riskkapitalister, aktieklippare, hedgefondförvaltare. Wednesday Martin beskriver en tillvaro präglad av sexism, där fruarna enligt författaren behandlas som mindervärdiga älskarinnor – bundna av äktenskapsförord till att lyda och behaga sina män.

De kallas ”Glam SAHM:s”, som i ”Glamorous stay-at-home-moms” eller ”Glamorösa hemmafruar”. 

De driver sina hem och barnens uppfostran som om familjen vore ett företag och i slutet av året får kvinnorna ekonomisk kompensation av sina mäktiga män beroende på hur de sköter sitt jobb. Hur väl de lyckats hålla hushållsbudgeten och hur bra går gått för barnen i skolan är två av många kriterier som påverkar bonusens storlek.

Många av de sociala aktiviteterna är könsuppdelade, där kvinnor och män kan sitta i olika rum under en middagsbjudning.

”Det är både lättare och roligare så”, svarar en av kvinnorna på frågan hur hon upplever könssegregationen.

Den typiska lyxhustrun är i 30-årsåldern och har tre till fyra barn. Förutom att vara vackra är kvinnorna ofta smarta och högutbildade, skriver författaren i New York Times. Trots detta har de alltså valt att överge sina karriärer för att för evigt placeras i skuggan av sina män.

ANNONS
ANNONS

”Vi föredrar det här”, säger en lyxhustru till NYT.

LÄS MER: Poor little rich women (New York Times) »