17 maj är det senaste datumet då lättnader kan ske i begränsnings­förordningen. För nöjesparkerna kommer regeringens besked som en ekonomisk käftsmäll och för Gröna Lund kan det innebära en halv miljon om dagen om nöjesparken inte kan öppna.

En berg- och dalbana som ingen vill åka. Ja så kan de förlängda restriktionerna beskrivas för nöjesparkerna – som är beroende av att sommarsäsongen kickar igång problemfritt.

Stor osäkerhet

Parks and Resorts som bland annat driver Gröna Lund och Skara Sommarland har redan varit stängda i över ett år, och osäkerheten är stor när de kommer kunna öppna igen.

”Redan i måndags var vi tvungna att säga upp säsongs­personal, så att vi inte behöver stå med kostnader om vi inte kan öppna”, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts, till Di och klargör att enbart Gröna Lund skulle dras med kostnader på en halv miljon kronor om dagen om de inte kan öppna.

Det nuvarande datumet när restriktionerna kan komma att lyftas är 17 maj men det finns inga garantier för att det blir då. Osäkerheten är frustrerande för drabbade företag.

”Vi behöver få en fast punkt att jobba emot”, säger Christer Fogelmarck.

Höga smittotal

Inför sommarens semestrar och besök på nöjesparkerna så kommer den nuvarande coronastatistiken inte som någon positiv nyhet. Sverige har fortfarande bland de högsta smittotalen i Europa och enbart omkring 700 000 personer är vaccinerade.

”Effekten av vaccinatio­nerna på smittspridningen ligger längre fram i tiden, då pratar vi sommaren”, säger Johan Carlson, generaldirek­tör på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Blytung förlust för Gröna Lunds ägare

ANNONS
ANNONS