”Det borde stadsfästas exakt vilken ersättning som företagen kan förvänta sig”, säger Günther Mårder, vd på organisationen Företagarna, till SvD.

ANNONS

Den nya föreslagna pandemilagen ger regeringen mandat att stänga butiker, restauranger och annan verksamhet.

Dock är det oklart hur staten tänker ersätta drabbade företag för det, även om näringsminister Ibrahim Baylan (S) i samband med att den tillfälliga pandemilagen på måndagen lämnades till lagrådet deklarerade att flera stödåtgärder till företagen redan finns på plats.

Men det står inte inskrivet i lagen, vilket Günther Mårder opponerar sig mot.

Både Mårder och Svantesson kritiserar regeringen

”Hittills under pandemin har förutsättningarna förändrats månad för månad. Det har varit olika hur stort omsättningstappet måste vara för att företag ska kompenseras, permitteringsgraden har varierat och så vidare”, säger Mårder till SvD.

Han får medhåll av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson som tycker att ”regeringen och stödpartierna inte förstår hur allvarligt läget är för många företag och anställda” under den pågående coronakrisen.

Pandemilagen är som nämnts tillfällig och ska börja gälla från 10 januari till slutet av september 2021.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har lovat att mer stöd till företagen är på väg, vilket näringsminister Ibrahim Balylan upprepade under gårdagen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Tunga ekonomer varnar regeringen för snålhet [DagensPS.se] »