”Det kan vi aldrig acceptera”, deklarerar Magdalena Andersson som nu tar i med hårdhandskar mot kriminellas bidragsfusk, uppger Ekot.

Regeringen beslutar i dag, torsdag, om nya åtgärder för att motverka bidragsbrott och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.

Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Arbetet med att försöka stoppa fifflet ska samordnas med Ekonomistyrningsverket.

Vart tredje år ska Ekonomistyrningsverket rapporterar till regeringen hur omfattande fusket och de felaktiga betalningarna är, enligt SR.

Andersson: ”Ska vara stenhårda”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser ingen pardon med dem som systematiskt utnyttjar välfärdssystemet och ägnar sig åt bidragsfusk. Nu tar hon enligt egen utsago i med hårdhandskar mot bedrägerierna med bidragsfusk.

”Den organiserade brottsligheten har sina tentakler här också och försöker utnyttja svagheter i våra välfärdssystem för att tillskansa sig medel som man inte ska ha. Det kan vi aldrig acceptera och där ska vi vara stenhårda”, säger finansministern.

Runt 18 miljarder kronor betalas årligen ut felaktigt ur välfärdssystemen, varav en stor del är bidragsfusk.

Tio myndigheter ska samverka i ett råd mot välfärdsfusket och Magdalena Andersson deklarerar att regeringen även skärpt straffen för den här typen av brottslighet.

ANNONS
ANNONS

I går, onsdag, lade Moderaterna fram ett förslag för att stoppa fusk med folkbokföringen.

Läs texten och hör hela Ekot-inslaget.

Läs även: Återkraven för bidragsfusk slår rekord [DagensPS.se] »