Finanskändisen och storägaren Christer Gardell slår fast att många blir vinnare på en amerikansk investering i Ericsson. 

”En eventuell affär måste emellertid baseras på en helt annan värderingsnivå än dagens löjliga Ericssonkurs”, säger Gardell till Di.

USA:s justitieminister William Barr uttalade på torsdagen enligt Reuters, som Di hänvisar till, att USA och dess allierade bör överväga att investera i Ericsson och Nokia.

Syftet är att bryta kinesiska Huaweis 5G-dominans på marknaden.

Christer Gardell anser att USA intresse för den svenska telekomjätten är ”helt naturligt” då Ericsson är världsledande inom 5G, säger han.

Det försprånget går inte att ta igen organiskt, konstaterar han i Di-intervjun.

För Sverige, Ericsson och dess aktieägare skulle en amerikansk investering i Ericsson bara vara win-win, framhåller Gardell.

ANNONS
ANNONS

Christer Gardells aktivistfond Cevian köpte enligt artikeln in sig i Ericsson i slutet av maj 2017 och sitter i dag, enligt ägardatatjänsten Holdings, på 281 miljoner aktier i bolaget, vilket uppges motsvara 8,43 procent av kapitalet och 4,99 procent av rösterna.

Sett till kapitalet är Cevian med Christer Gardell Ericssons största ägare medan Investor och Industrivärden röstmässigt är största ägare.