Wall Street-jätten Citibank har beslutat att avskeda anställda i USA som inte är vaccinerade – om ingen godtagbar ursäkt finns.

ANNONS

Om inga acceptabla skäl finns kommer Citibank att avskeda anställda i USA som är ovaccinerade den sista januari, berättar Bloomberg.

I oktober 2021 gick bankjätten ut med kravet på att all personal i USA senast 14 januari i år ska vara vaccinerade mot covid-19. Det var villkoret för fortsatt anställning.

Endast ovaccinerade anställda med ett godtagbart undantag av religiöst, medicinskt karaktär eller laglig grund slipper avsked.

Enligt beslutet kommer Citibank att ledigförklara alla medarbetare som inte tagit vaccin för covid-19. De blir utan lön och får sparken den 31 januari.

Tuffaste covid-policyn i finanskvarteren

Bankjätten går därmed i bräschen för den hårdaste policyn i branschen på Wall Street.

I dagsläget uppges mer än 90 procent av Citis omkring 65 000 anställda i USA vara vaccinerade mot viruset och ledningen utgår från att fler kommer vaccinera sig nu innan tidsfristen löper ut om knappt en vecka.

President Joe Biden har krävt att företag i USA med minst 100 anställda ser till att personal vaccineras eller testas negativt varje vecka, vilket stött på patrull från en konservativ majoritet i Högsta domstolen som ifrågasätter om lagen medger det.

ANNONS
ANNONS

Redan i helgen kan frågan avgöras i USA:s Högsta domstol. Planen är att Bidens vaccinkrav på företagen och deras anställda ska införas på måndag, men företagen kan komma att få en månads respit för att hinna inrätta ett testsystem för ovaccinerade arbetstagare.

Läs mer: USA rapporterar en miljon dagliga omikronfall [Dagens PS]

Läs även: Walmart: Covid-positiva får betald ledighet [Dagens PS]