När världens ekonomier är i gungning och oron stiger kring försörjning och stigande levnadskostnader väljer fler människor att arbeta för Uber, rapporterar BBC News.

ANNONS

Det är egentligen tuffa tider för taxibranschen. Höga bensinpriser, sviterna av en pandemi och pågående inflation har under de senaste två åren lett till att företag som Uber brottats med förarbrist.

Nu ser den negativa spiralen dock ut att vända för Uber som åter lockar förare och enligt egen utsaga har omkring fem miljoner anställda, vilket motsvarar en ökning på 31 procent jämfört med förra året.

En trend som kan härledas till det oroliga läget på marknaden, där människor söker nya vägar till försörjning för att klara livhanken. En titt på antalet resor som gjorts med Uber mellan april till juni i år visar att även de har ökat med 24 procent jämfört med föregående år.

Detta trots att Ubers rykte som arbetsgivare är tämligen fläckat.

Går miste om löneförmåner

Bland annat har företaget kritiserats för sin policy som inte gynnar medarbetarna. Främst eftersom anställda i egenskap av egenföretagare går miste om viktiga förmåner som till exempel semesterersättning. En anställningsform som förekommer i flera länder där företaget verkar och motiveras från företagets sida med att det ger förarna flexibilitet.

ANNONS
ANNONS

På det mer positiva kontot har Uber nyligen infört ett bränsletillägg för att kompensera sina förare tillsammans med andra förändringar som ska förbättra deras vardag och locka fler att ta körningar, enligt företagets vd Dara Khosrowshahi.

Läs även: UBS tror på rally i Uber-aktien [Dagens PS]