Dagens PS

Trots lägenhetsbrist – "30 procent står tomt"

kontor, lägenhetsbrist
Kontorsdöden är ett faktum i USA och på många andra håll i världen. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Det är en ekvation som får matematiker att häpna. Trots en enorm lägenhetsbrist i storstäder som New York och många kontorsbyggnader som gapar tomma så är kontorsdöden ett faktum, där en tredjedel står tomma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en perfekt värld så hade alla de tomma kontorsytor som gapar tomma gjorts om till lägenheter – och därmed underlättat för den rådande lägenhetsbristen i många storstäder.

Nu är det dock inte så lätt som det verkar. Många kontorsbyggnader i städer som New York byggdes på 1950- och 60-talen och är svåra att göra om till lägenheter. Överhuvudtaget är sådana ombyggnationer väldigt dyra och det är därför ofta betydligt billigare för byggbolagen att riva allt och börja bygga på nytt.

Kontorsdöden breder ut sig

Enligt Fred Cordova som är vd på en fastighetsrådgivning i Los Angeles, så ser det inte positivt ut för USA:s kontorsbyggnader framöver. Kontorsdöden är ett faktum – som blir svår att undvika i en tid då bolagens anställda arbetar betydligt mer flexibelt än tidigare.

“Många kontor är inte värda någonting alls, och de måste rivas. Det är förmodligen minst 30 procent av alla kontor i landet”, säger han till Fortune.

Att riva alla komplex som potentiellt skulle kunna bli lägenheter är givetvis en katastrof for bostadsmarknaden, och även ett enormt slöseri med resurser.

ANNONS

Senaste nytt

Subventioner kan rädda kontoren

Det finns en räddare i nöden, och det är staten som kan gå in med pengar genom subventioner vid ombyggnader. Fred Cordova menar att sådana subventioner måste landa på 20 procent på vad det kostar att omvandla ett kontor till ett lägenhetskomplex.

ANNONS

Biden-administrationen har lyssnat på nödropen från branschen och har gått in med 35 miljarder dollar genom billiga lån till bolag som vill göra konverteringar, samtidigt som New York har lättat på regelverket gällande sådana ombyggnationer.

Trots det tror Cordova inte att det kommer hjälpa. Kontorsdöden är ett faktum, där så mycket som en tredjedel av byggnaderna kan tvingas rivas på grund av att de blir för dyra att bygga om.

“Det är inte den starkaste som överlever, det är den mest anpassningsbara som överlever.”

Läs även:

Så ska rätt doft leda vägen tillbaka till kontoret – Dagens PS

Därför är kontoret helt dött på fredagar – Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS