Dagens PS

Så ska rätt doft leda vägen tillbaka till kontoret

lukter
Rätt dofter kan göra kontoret mer trivsamt. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Ett sinne som inte alltid utnyttjas till sin fulla potential är doften. Nu har vissa bolag kommit på att det går att få sina anställa att komma tillbaka och trivas på kontoret – genom rätt slags dofter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hemarbete i trivsamma miljöer, där vi själva bestämmer hur det ska se ut och dofta. Just det, doften är en sak som ofta glöms bort när vi nu ska arbeta på kontoret igen.

Doften skrämmer bort anställda

Många anställda tvekar som bekant att komma tillbaka till kontoret efter pandemin, och saken blir knappast bättre av att lukten på arbetsplatsen ofta inte stämmer överens med hur de anställda vill ha det.

Därför är det många arbetsplatser som numera satsar på att öka trivsamheten, genom bland annat dofter, där de följer i samma fotspår som vad spa- och wellnessanläggningar har gjort sedan länge.

ANNONS

Senaste nytt

Boostar humöret

Det handlar ofta om skräddarsydda dofter som ska boosta humöret på de anställda, få dem att känna sig lugna, och mer hemma på kontoret.

För det kommersiella fastighetsbolaget Hines, som har kontor över hela världen – från New York till London – innebär det att den särskilda doften pumpas ut i ventilations- och luftkonditioneringssystemet.

Hines vd Laura Hines-Pierce vill ge sina anställda den bästa upplevelsen på jobbet, genom aromaterapi.

ANNONS

“Varje doft valdes noggrant ut för att säkerställa att det skapas en känsla av tillhörighet när man går in i en Hines-miljö”, säger hon till WSJ.

Många ingredienser

Det tog Hines över ett år att komma fram till exakt vilka 35 ingredienser som skulle utgöra blandningen, som numera blir något av ett hemligt vapen som lockar tillbaka de anställda.

Signaturdoften innehåller bland annat asiatisk sambac-jasmin, som sägs förbättra glädje och självförtroende, indisk sandelträ för att lindra ångest, och italiensk tall för att bekämpa trötthet.

Att bara erbjuda de anställda gratis kaffe, kakor och sötsaker tillhör det förflutna.

Numera vill kontorsanställda ha något mer, och det visar sig att näsan kan leda dem till att må bättre i sina miljöer.

Köpcentra som använder dofter har redan visat sig sälja mer varor, samtidigt som människor omgivna av goda dofter lär sig saker snabbare.

Undvik vissa kombinationer

ANNONS

Det gäller dock för bolagen att noga undersöka vilken slags mix som fungerar och inte bara spruta ut vilken slags parfym som helst. Det kan nämligen gå fel ibland menar den amerikanske doftexperten Alan R. Hirsch, som pekar på att företag bör undvika kombinationen av lavendel och pumpapaj på grund av dess upphetsande sexuella effekt.

“Vi gjorde en studie som tittade på effekterna av lukter på penisblodflödet och fann att denna kombination förbättrade blodflödet mest”, säger han.

Läs även:

Så kan ditt hem lukta pastavatten – eller rödbetor – Dagens PS

Visst kan vi prata med växter – de kan till och med räkna – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS