För tredje kvartalet i rad försämras situationen för teknikföretag i Sverige. Det visar Teknikföretagens barometer för årets andra kvartal. Men elteknisk industri går fortsatt bra. 

ANNONS

Sveriges tekniktunga företag backar, enligt ny statistik. För tredje kvartalet minskar index för affärsläget, skriver, skriver Tidningen Näringslivet.

Orderingången minskar för de flesta företag, och för första gången sedan andra kvartalet 2020 så gäller det även fordonsindustrin.

”Leverantörer till elektroindustrin och tillverkare av elmaskiner/elapparatur rapporterar däremot en relativt omfattande ökning i orderingång”, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

Även teknikföretag inom transportsektor minskar

Barometern inkluderar uppgifter från 502 svenska företag med sammanlagd försäljning på 735 miljarder kronor. 82 procent av dem säljer sina varor på exportmarknaden.

Teknikföretagen skriver i sin rapport att metallvaru-, maskin- och transportmedelsindustrin är de verksamheter som drar ned siffrorna mest. Efterfrågan fortsatt hög för företag som är inriktade mot elteknisk industri.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Brist på kompetens bromsar teknikindustrin [Dagens PS]