Dagens PS

Swedavia: Bromma ska fortfarande stängas

MP Moderaterna
Moderaterna vill frånta regeringen makten att avgöra svenska flygplatsers öde och MP kallar nu M för miljöskadligt. Bilden är alltså från Bromma flygplats. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 mars 2021Publicerad: 10 mars 2021

Tvisten om Bromma fortsätter. Trots att BRA flyg vill stanna på flygplatsen så säger statliga Swedavia att Bromma bör stängas. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterat så kunde BRA flyg vara räddningen för Bromma, eftersom flygbolaget stannar kvar på flygplatsen. 

Men trots det nya beskedet från BRA:s ägare Per G Braathen om att bolaget ställer in flytten till Arlanda och stannar på Bromma så vill Swedavia se att Bromma stänger ner.

”Den analys som vi lämnade in i somras bygger på vår affärsmässiga bedömning av Bromma och där har vi räknat med att det kommer återupptas en viss trafik, fast i betydligt lägre volym än tidigare. Det här ändrar inte något i vår analys”, säger Fredrik Jaresved, strategichef på Swedavia till Di.

Majoriteten av trafiken 

Före pandemin stod BRA flyg för omkring 97 procent av trafiken på Bromma. Att trafiken snart ser ut att vara på väg tillbaka ser inte ut att spela någon roll för Swedavias beslut.

”Vi följer löpande utvecklingen i marknaden och gör hela tiden nya bedömningar. Men just nu ser vi inga skäl till att ändra slutsatserna i analysen”, klargör Fredrik Jaresved.

Tvisten fortsätter 

Så den oändliga frågan om flygplatsens vara eller icke vara ser ut att fortsätta. Regeringen tvekar trots påtryckningar från både BRA och Swedavia.

ANNONS

Per G. Braathen säger att han inte fått de start- och landningstider han önskar på Arlanda för att det ska vara möjligt att flytta, och därför vill stanna på Bromma.

Uppgifter, som enligt Fredrik Jaresved på Swedvia, inte stämmer.

”Efter det att tiderna tilldelats inför sommaren 2021, vilket nyligen blev klart, har BRA fått i princip hela det trafikprogram de önskar på Arlanda”, säger han.

Läs mer: Flygplatserna har tappat 32 miljoner resenärer

 

 

 

 

ANNONS

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS