För andra året i följd ökar de utländska direktinvesteringarna i Sverige och vi rankas nu smickrande högt upp på heta listan globalt.

ANNONS

Business Sweden konstaterar att Sverige med en 14:e plats har en topplacering på listan i världen över attraktiva investeringsländer.

I fjol uppgick direktinvesteringarna i Sverige till 231 miljarder kronor, vilket uppges vara en uppgång med hela 34 procent från 2020.

Förra året var andra året i rad som direktinvesteringarna från utländska investerare ökade enligt Business Swedens rapport ”Global upphämtning från krisnivå”, som presenteras i dag, torsdag, lagom inför konferensen Join Sweden Summit som den svenska regeringen och Business Sweden arrangerar 20-21 juni i Stockholm.

Kemi och läkemedel lockar investerare till Sverige

Intresset från utländska investerare är uppenbart enormt trots ett brinnande krig i vår närhet – i Ukraina – och trots att pandemin fortsatt härja under hela 2021.

”Utländska företag har gjort de största investeringarna i Sverige i kemi och läkemedel samt livsmedel”, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt uppgår de utländska direktinvesteringstillgångarna i Sverige till 3 390 miljarder kronor, framgår det, och 64 procent är fördelade i tjänstesektorn och 36 procent i tillverkningsindustrin.

Nordiska och andra europeiska företag svarar för 83 procent av de utländska investeringstillgångarna i Sverige.

Nordamerikanska företag har de senaste åren expanderat sin andel till 12 procent, medan de asiatiska företagens andel har fallit tillbaka något till 4 procent.

Globalt sett ökade de utländska investeringarna i alla regioner med fördubblingar av inflödena till Europa, Nordamerika och Afrika.

ANNONS
ANNONS

USA utklassade förra året Kina som världens intressantaste investeringsmarknad, enligt rapporten.

Business Sweden räknar med att en fortsatt uppgång för investeringar globalt och i Sverige.

Läs även: Sverige och Storbritannien stärker samarbete inom Life Science [Dagens PS]