I juni fick svenska hotell ett lyft med 74 procent, jämfört med i fjol, men tappet är ändå stort och kännbart, visar ny statistik.

ANNONS

Enligt siffror som Stockholms handelskammare redovisar ökade logiintäkterna för svenska hotell med 74 procent i juni i år, jämfört med juni förra året, men trots att hotellen lyfter är tappet 57 procent, jämfört med motsvarande månad innan pandemin slog till.

”Det går uppåt, men det går otroligt långsamt. Vägen tillbaka ser ut att bli relativt lång och den tillträdande regeringen kommer behöva beredskap för att fortsätta stötta sektorn”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Enligt statistiken över logiintäkterna, som tagits fram via Benchmarking Alliance på uppdrag av Stockholms handelskammare, hade den svenska hotellsektorn logiintäkter på 849 miljoner kronor i juni i år.

I juni 2020 var logiintäkterna ännu mer dramatiska, endast 489 miljoner kronor.

Beläggningsgraden i juni i år hos hotellen skrivs till 36 procent i riket.

ANNONS
ANNONS

Kämpigast för hotellen i Stockholm

Statistik över Stockholms län visar hur tufft det är för hotellbranschen.

Där var beläggningsgraden 27 procent i juni i år. Stockholmshotellen drog in 214 miljoner kronor i logiinäkter under månaden, vilket kan jämföras med 877 miljoner i juni 2019.

I juni under pandemiåret 2020 var logiintäkterna på hotellen i Stockholms län endast 110 miljoner kronor.

I klartext blev juni i år 95 procent bättre för hotellen i Stockholm än i fjol, men 76 procent sämre än året innan pandemin.

Svenska hotell uppges ha förlorat uppskattningsvis 18,5 miljarder kronor bara i logiintäkter sedan mars 2020, varav drygt hälften omfattar hotell i Stockholms län.

ANNONS
ANNONS

”Hotellen har fått tillbaka delar av efterfrågan, men det kommer krävas tålamod. Det vore nog klokt att politiskt se över om det verkligen är rimligt att uppskjuten skatt ska betalas tillbaka efter 12 månader, för förutsättningarna att göra det ser riktigt dåliga just nu”, säger Stefan Westerberg.

Läs mer: Turister nobbar fortsatt Stockholm [Dagens PS]

Läs även: Saknaden efter turister – så hårt drabbat är Sverige [Dagens PS]