Storbankerna fortsätter att svartlista länder för sina privatkunder. För Swedbank är det 103 länder som privatkunderna inte kan föra över pengar till på grund av penningtvättsrisken och för Handelsbanken 113 länder.

ANNONS

Under november har Swedbank beslutat att inte längre erbjuda betalningsmöjligheter till en rad länder. För privatkunder är det 103 länder som gäller och för företagskunderna är det 30 länder, skriver Di. 

Enligt Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank handlar det om ”ett led i arbetet för att följa uppdaterade policys kring penningtvätt, terrorfinansiering, och finansiella sanktioner”.

Förbjuder 113 länder

Även Handelsbanken har ökat antalet svartlistade länder och erbjuder enbart transaktioner med 82 länder, vilket förbjuder världens resterande 113 länder.

SEB har ett betydligt lägre antal svartlistade länder, åtta stycken, och Nordea har ingen lista alls – med visst förbehåll.

”Dock finns det länder där varje transaktion måste övervakas och undersökas, eftersom det finns olika typer av ekonomisk brottslighet vi måste förhålla oss till, till exempel penningtvätt och finansiering av terrorism”, uppger Afroditi Kellberg, chef för extern kommunikation på Nordea i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs även: SEB: ”Reglerande tsunami” mot penningtvätt har liten effekt [Dagens PS]