Dagens PS

Statsbidrag bär upp kommunernas kassakistor

statsbidrag kassakistor
"De tillfälliga statsbidragen ger och har gett förutsättningar för kommuner och regioner att, med ekonomin tryggad, hantera den pågående pandemin och en mycket osäker tid", säger Anders Knape, ordförande i SKR. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 maj 2021Publicerad: 11 maj 2021

Det blir ännu ett gott år, tack vare statsbidrag, i Sveriges kommuner och regioner, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“De tillfälliga statsbidragen ger och har gett förutsättningar för kommuner och regioner att, med ekonomin tryggad, hantera den pågående pandemin och en mycket osäker tid. Bedömningen av sektorns resultat är samtidigt omgärdat av en stor osäkerhet och pandemin förväntas påverka ekonomin för lång tid framöver”, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner, SKR, i en kommentar.

I en tid av pandemi utsätts välfärden för hårda prövningar, belastningen är tung. Särskilt för vård- och omsorgssektorn, skriver SKR i vårens upplaga av Ekonomirapporten, som utkommer två gånger per år.

I likhet med i fjol, då det blev ett överskott, väntas positiva resultat för kommunerna även i år, osäkerheten kring pandemin till trots. Även regionerna ekonomier lyfter, även om en pensionsskuld bidrar till at försvaga det samlade resultatet rejält, framgår det.

“Långsiktighet blir helt avgörande för kommuner, regioner och den statliga styrningen framöver. Kortsiktiga statsbidrag riskerar att leda till en kostnadsnivå, som det inte finns täckning för på sikt. För att få en fortsatt god och kostnadseffektiv välfärd behöver staten ha en långsiktig, stabil och mer tillitsfull styrning som istället stödjer utvecklingen i kommuner och regioner”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Läs mer här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS