En finsk startup leder den hållbara omställningen inom klädindustrin. Infinited Fiber förvandlar gamla textilier till nya klädfiber.

ANNONS

Våra köp-och-släng vanor, särskilt inom klädbranschen, skapar stora problem världen över. Förutom enorma sopberg så orsakar flygsektorn enorma utsläpp, faktiskt mer än både flyg- och sjöfartssektorn tillsammans, enligt en FN-rapport som många medier tidigare rapporterade om, bland annat Arbetet.

Ge plaggen nytt liv

Många köper plagg som bara används i genomsnitt tio gånger innan de slängs. Istället för att de kläderna bränns eller hamnar i deponier så vill Petri Alava genom sin startup Infinited Fiber ge plaggen nytt liv.

Märken som Zara, Patagonia och H&M använder redan fibern Infinna i delar av sitt sortiment och senast i raden är även designern Tommy Hilfiger som har börjat använda de återanvända fiberna i sina t-shirts. 

Vår aptit på kläder ser inte ut att ta slut – och med den ökar sopberget av använda plagg, hela 92 miljoner ton om året, en siffra som ser ut att öka till 134 miljoner ton till 2030.

Skapar enorma möjligheter inom klädindustrin

Det skapar givetvis samtidigt enorma möjligheter för bolag som Infinited Fiber som nu investerar motsvarande 4,3 miljarder kronor i bygget av en fabrik vid ett nedlagt pappersbruk i Lappland.

Istället för att producera nya bomullsplagg och syntetiska material kan Infinited Fiber tillverka 30 000 ton fiber av gamla kläder, vilket motsvarar 100 miljoner t-shirts, om året när fabriken är igång ordentligt om några år, och därigenom skära ner på utsläpp, kemikalier och vattenanvändning.

Tidigare i somras vann Infinna priset ”Environmental Impact” i World Bioeconomy Forums stora sociala kampanj.

Tillverkas hållbart från början

Många pratar om en cirkulär ekonomi, och där måste våra plagg ingå. Second hand i all ära men plaggen måste tillverkas hållbart redan från början.

”Det är ett riktigt bra exempel på hur vi faktiskt kan sluta cirkeln – verkligen börja gå över till en cirkulär ekonomi”, säger Kirsi Niinimäki, docent i modeforskning vid Aalto-universitetet.

ANNONS
ANNONS

Infinited Fiber är del av en större plan som stakades ut redan 2016 av Finland – som vill bli världens ledande cirkulära ekonomi.

Läs även: Sport- och underkläder ska återvinnas [Dagens PS]

Läs även: Rea på kläder medan kaffepriset rusar [Dagens PS]