Dagens PS

Splittring i kampen mot organiserad brottslighet

Vill stänga söktjänster på nätet
Sofia Larsen, vd för Svensk handel, är en av dem som nu kräver stopp för söktjänster på nätet för att de underlättar för kriminella. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Näringslivsföreträdare vill strypa information för att stoppa kriminella. Samtidigt varnar jurister för konsekvenserna av att göra just det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Söktjänster på nätet har blivit centrala verktyg för kriminella när det gäller att kartlägga potentiella offer, menar ett antal näringslivsföreträdare i en debattartikel i SvD.

Samtidigt som företrädarna vill skydda potentiella brottsoffer, vill man ta tillfället i akt och minska offentlighet och insyn.

Hans Lindberg, vd för Svenska bankföreningen, Villaägarnas Helena Thybell, Svensk handels Sofia Larsen och Företagarnas Benjamin Dousa har sällskap av Småföretagarnas ordförande Johan Landehag när de skriver debattartikel i SvD.

Kvintetten har dessutom fått med sig de två mest framträdande seniorföreträdarna – SPF:s ordförande Eva Eriksson och PRO:s Åsa Lindestam.

Vill regeringen ska agera

Skribenterna vill att regeringen ska agera mot de söktjänster som finns tillgängliga på internet, eftersom de hävdar att kriminella i stor utsträckning använder sig av dessa för att identifiera sina offer.

Det hela möjliggörs av att söktjänsterna beviljats ett frivilligt utgivningsbevis som ger grundlagsskydd, skriver de sju.

”På så vis kan de fritt publicera person­uppgifter utan personers tillåtelse, och dessutom ta betalt för det. Det står också fritt för vem som helst, även kriminella, att ansöka om frivilligt utgivnings­bevis och starta en söktjänst”, skriver de.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Offentliga uppgifter

Det handlar alltså, ska understrykas, om att publicera offentliga uppgifter men i sammanställd form på nätet.

”Ett ytterligare problem är att man som användare av dessa söktjänster kan vara anonym samt att man som privatperson – till skillnad mot när någon tar en kredit­upplysning – inte får någon notifiering om att någon inhämtat ens person­uppgifter”.

Är alltså lösningen den skribenterna själva pekar på – att alla får en notering, som vid en kreditupplysning, om vem som kollat upp dem och vilka uppgifter denne fått?

Det hade ju varit logiskt, men så är det inte.

Vill inskränka

Istället vill skribenterna inskränka rätten att publicera offentliga uppgifter.

De sju skriver att man ”vill att genom att regeringen skyndsamt lagfäster medborgarnas rätt att inte få sina person­uppgifter publicerade via privata söktjänster utan att själv kunna kontrollera vilka person­uppgifter som finns tillgängliga, samt att begränsa och reglera söktjänsternas möjlighet att ladda ner hela svenska folkets data”.

ANNONS

Därigenom blir i dag offentliga uppgifter om inkomster, förmögenhet, företag, omsättning etcetera inte längre offentliga.

”Så länge kriminella enkelt kan identifiera och kartlägga potentiella offer via söktjänster kommer vi inte kunna råda bot på den organiserade brottsligheten och den bedrägerivåg som följer i dess spår”, skriver de sju.

Vägrar lämna ut

Antikorruptionsexperten Louise Brown på Advisense adresserar samma problematik i en debattartikel hos Dagens juridik.

Hon påpekar att flera domstolar, bland dem Malmö tingsrätt, Skellefteå tingsrätt, Umeå tingsrätt, hovrätten för övre Norrland och förvaltningsrätten i Stockholm, på sista tiden stoppat utlämning av handlingar just med hänvisning till GDPR.

Fel fokus

”Detta drabbar nyhetsbyråer som används dagligdags av journalister för att kunna granska de kriminella gängen. Argumentet i den publika debatten finns också att samma rättsdatabaser självklart kan missbrukas av kriminella”, skriver Brown.

”Allt kan missbrukas, men det är inte här fokus borde vara.”

ANNONS

”Tillit är bra, men nu krävs kraftigt förstärkta kontroller, säger politikerna. Men att begränsa information till nyhetsbyråernas tjänster spelar bara de kriminella i händerna…Ska man ‘strypa den kriminella ekonomin’ kan man inte ‘strypa’ tillgången på den information som krävs för att kunna försvara sig”, slår Louise Brown fast.

Läs mer:

Så ska korruptionen stoppas. Dagens PS

Anmäls all korruption i kommuner och regioner? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS