Räntor, priser, krig, osäker framtid. Resultatet? En tvärnit för nya företag i Sverige som minskade 18 procent i juni jämfört med förra året. Det är bara i Norrbotten man tror starkt på framtiden…

ANNONS

Under juni startade 4 618 nya företag i Sverige och det är hela 18 procent färre än under juni 2021. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs sammanställt. Siffrorna visar nu ett minus för första halvåret som helhet och det är de stigande räntorna som anges som viktigaste orsak.

”Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är tvärniten för nyföretagandet väldigt oroväckande. Nu måste regeringen inse allvaret och se över trygghetssystemen så att fler vågar starta eget”, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

”Landets ryggrad”

”Småföretagen är landets ryggrad och en förutsättning för att svensk ekonomi ska fortsätta att vara stark. Regioner som ser till att nyföretagandet blomstrar stärker sin motståndskraft mot kriser och lågkonjunkturer”, säger Boo Gunnarson.

Men tre län går mot strömmen av försiktighet och osäkerhet och det är Norrbotten, Gotland och Jönköping. I Norrbotten registrerades 25 procent fler nya företag än i juni 2021. På Gotland var uppgången 10 procent och i Jönköping 5 procent.

Ser man nu till första halvåret som helhet har 39 513 nya företag registrerats och det är 595 färre än första halvåret 2021.
Men det anmärkningsvärda är naturligtvis att efter fem månader med en ökning av antalet nya företag blev det alltså en tvärnit under juni månad.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssland: Svenska bönder förlorar miljoner [Dagens PS]