Framtidstron faller bland handlarna och det är de förvärrade spridningen av smittan som dämpar förväntan, enligt nya siffror.

ANNONS

Framtidsindikatorn för december visar att framtidssynen bland handlarna fortfarande ligger över den neutrala nivån 100, vilket innebär att de flesta är fortsatt positiva, men ovissheten kring coronaläget och smittan sprider ovisshet och oro i branschen, skriver branschorganisationen Svensk Handel i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

”Framtidsindikatorn för butikshandeln i december visar en minskning med 5,2 enheter till index 101,1. Minskningen innebär ett trendbrott, då de senaste månaderna präglats av en ökning av framtidstron”, heter det.

Försäljningsutsikterna faller och per automatik även förväntan på lönsamheten, och det märks även avtagande förväntningar på antalet anställda i butiksnäringen.

Nya restriktioner stora orosmolnet

”Vi befinner oss mitt i den så viktiga julhandeln och för många företag är perioden avgörande för att få verksamheten att gå runt efter en tuff tid bakom oss. Osäkerheten kring pandemin och nya restriktioner hänger givetvis som ett orosmoln över branschen”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

E-handlarnas framtidstro befinner sig fortsatt på höga nivåer även om Framtidsindikatorn minskar med 0,6 enheter till 115,2, jämfört med föregående år.

Enligt Svensk Handels julrapport väntas varannan konsument köpa majoriteten av sina julklappar på nätet.

E-handeln är fortsatt stark

”Trots att e-handeln gick rekordstarkt förra julen talar allt för att försäljningen via nätet kommer att fortsätta att växa. Pandemin har förändrat våra köpbeteenden i grunden”, säger Karin Johansson.

ANNONS
ANNONS

I butikshandeln är tappet störst inom sällanköpshandeln som faller tillbaka med 6,8 enheter till 102,0, vilket uppges ändå vara förhållandevis starka siffror.

Läs mer: Omikron-spridningen chockar WHO [Dagens PS]

Läs även: Explosion av e-handel bakom butiksdöd [Dagens PS]