Nya regeringen måste snabbt besluta om ett elpristak för att eliminera hotet om en konkursvåg bland småföretag, enligt Företagarförbundet.

ANNONS

”Nu krävs det politiskt mod med snabba beslut som ger lägre elkostnader innan vintern kommer”, skriver småföretagarnas intresseorganisation i ett pressmeddelande.

För svenska staten är energikrisen ingen kris då den genererar rikligt med pengar till statskassan, slår Företagarförbundet fast.

För privathushåll och företag har energikrisen däremot utlöst ett katastrofläge, heter det.

”Medel finns, därmed är det viktigt att snabbt återföra dessa till skattebetalarna, familjer och företag”, kräver Företagarförbundet som uppger att de så kallade flaskhalsavgifterna ökat med många tiotals miljarder för statliga affärsverket Svenska kraftnät.

”För 2022 ser prognosen ut att bli mer än 90 miljarder!”

Staten vinnare – tar in hundratals miljarder

Där utöver, skriver Företagarförbundet, tog staten in 27 miljarder kronor i energiskatt 2021 och enligt den prognos som det refereras till blir intäkterna lika höga i år.

”På toppen av elavgift, elnätsavgift och energiskatt läggs dessutom moms som ger ytterligare cirka 65 miljarder i intäkter från svenska företag och familjers elförbrukning. Det är mer än dubbelt så mycket som året före. Om prognoserna för vintern besannas kan staten komma att dra in närmare 200 miljarder i enbart momsintäkter”, skriver småföretagarnas intresseorganisation och konstaterar att staten kan förfoga över 300 miljarder från elintäkter utöver budget.

Under ett normalår uppges beloppet vara drygt 250 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Nu höjs kravet på den tillträdande regeringen att snabbt införa ett elpristak, stödet får inte bli lika ”senfärdigt” som det var till företagen under pandemin, lyder uppmaningen till makthavarna.

Läs mer: Elkunder får betala sexdubblad dold avgift [Dagens PS]

Missa inte: Svenskt glasbruk fick halv miljon i elräkning [Dagens PS]