Dagens PS

Konkurserna minskar – men ökar i två storstadslän

konkurserna storstadslän
I Västra Götaland gick konkurserna ner men både i Skåne och Stockholms län ökade konkurserna i augusti, visar nya siffror. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 sep. 2021Publicerad: 01 sep. 2021

I Västra Götaland gick konkurserna ner men i två storstadslän – Skåne och Stockholm – ökade konkurserna i augusti, visar nya siffror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya siffror från kreditupplysningsföretaget Syna visar att konkurserna gick ner med hela 21 procent i augusti Västra Götalands län, men i två storstadslän ökade de. I Skåne ökade konkurserna med 23 procent och i Stockholm var ökningen 6 procent under månaden.

På riksnivå sjönk konkurserna med 4 procent, det är andra månaden i rad som konkurserna går ner i Sverige.

“Det är naturligtvis glädjande. Men bakom nedgången döljer sig flera orosmoln. Ett är att konkurserna i två av landets tre storstadsområden, och ekonomiska drivhjul, ökade i augusti”, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i ett pressmeddelande.

Tror att andra län släpat efter

När det gäller den 21-procentiga minskningen av konkurserna i Västra Götaland i augusti, kommenterar Harald Stjerna nedgången så här:

“En tolkning är att Västra Götalands län, med många industriföretag, legat lite före de båda andra storstadslänen och att dessa nu ‘kommit i kapp’ när det gäller antal konkurser. . Därför ska det bli mycket intressant att följa utvecklingen under de närmaste månaderna för att se om det är en långsiktig trend”.

Byggbranschen och restaurangbranschen är de två branscher som uppges haft det fortsatt tufft, och i huvudsak är det mindre företag som kämpat i motvind.

Småföretag väntas få det fortsatt tufft

ANNONS

“Mycket talar också för att många små företag även i fortsättningen kommer att behöva kämpa i uppförsbacke”, säger Harald Stjerna och pekar på att de olika stödpaketen fasas ut.

Små företag som skjutit upp skatter och arbetsgivaravgifter i krisen har heller inte den budget som krävs för att klara detta, utan dessa småföretagare tvingas kämpa “för sin fortsatta överlevnad”, enligt Syna-partnern.

Läs mer: Lägre fart i svensk industri – så tolkas det

Läs även: Konkurserna i Norden lägre än före pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS