Karantänsregeln – som nu ändras – drabbar svenska företag hårt, visar en ny rapport från branschorganisationen Svenskt Näringsliv.

ANNONS

Karantänsreglerna tvingar fullt friska familjemedlemmar att stanna hem om någon i familjen smittats av covid-19 – och för det har fått den mycket kritik.

Folkhälsomyndigheten kommer under torsdagen att lätta på karantänsregeln, bekräftar socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Aktuellt, vilket Dagens PS berättat om.

”Den drabbar oss hårt. Vi har skyhöga frånvarosiffror”, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, i ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv, som undersökt hur restriktionerna påverkar företag.

Krögare: Reglerna går för långt

Företagarpanelen visar att drygt sju av tio företag är drabbade av den nya karantänsregeln och sex av tio företag uppger att restriktionerna i stort påverkar deras verksamheter negativt.

Lotta Boman som driver Sigtunahöjden med hotell, restaurang och konferens anser att restriktionerna som även tvingar restauranger att stänga senast klockan 23 går för långt.

För att inte tala om karantänsregeln. Enligt Svenskt Näringsliv har Sigtunahöjden just nu 20 procent av personalstyrkan hemma på grund av den, och alla kan inte jobba på distans, framgår det.

Academedia – ”ingen effekt uppenbarligen”

”Familjekarantänen drabbar väldigt många och det ser man ju nu med att hålla samhället igång. Just nu har den ingen effekt uppenbarligen”, säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden i PM:et där även skolkoncernen Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog kritiserar den nuvarande karantänsregeln.

ANNONS
ANNONS

Efter nyår är mer än halva personalstyrkan sjukskriven på vissa skolor och det stora problemet är just karantänsregeln.

”För en typisk familj med två vuxna och två barn kan det innebära att alla i familjen är borta från jobb och skola under lång tid om de får covid efter varandra”, säger Paula Hammerskog.

Frågan regeringen borde ställa sig, enligt företagen, är om karantänsregeln är värd kostnaden som den har på samhället.