”Vi behöver beskatta inte minst kapitalet mer”, deklarerar finansminister Magdalena Andersson. Syftet är att minska klyftorna – som vuxit mer under hennes tid vid makten.

ANNONS

Magdalena Andersson intervjuas i SvD och säger att regeringen riskerade att bli föremål för ett misstroendevotum i riksdagen om man ”gick fram med ytterligare förslag för att öka rättvisan”.

Enligt Andersson hade regeringen ”gärna gjort mer”.

Riksgäldsdirektör Hans Lindblad har uttryckt oro för att samhällsklyftorna ökat under pandemin och att detta i hög grad beror på Riksbankens expansiva penningpolitik.

Alldeles för stora klyftor

Oron delas av ledande företrädare för både Moderaterna och Socialdemokraterna, skriver SvD där Magdalena Andersson dock menar att det är för tidigt att säga hur klyftorna utvecklats det senaste året.

Men om det nu är så att gapet mellan fattig och rik blivit större under krisen, så är det inget ovanligt, ”klyftor kan öka i kristider”, enligt finansministern.

Oavsett är klyftorna alldeles ”för stora”, anser Magdalena Andersson, och så ser det i dag ut i hela västvärlden, konstaterar hon.

Så här vill hon råda bot på det i Sverige, förklarar Magdalena Andersson i SvD:

”Vi behöver beskatta inte minst kapitalet mer. Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten. Därför vill vi öka beskattningen.”

Fåmansföretag i skottgluggen

Riksbankschefen Stefan Ingves ser fastighetsskatten som en möjlighet, men det gör inte Magdalena Andersson, som heller inte är för ett återinförande av förmögenhetsskatten.

ANNONS
ANNONS

Däremot kan hon tänka sig en ändring av 3:12-skattereglerna för fåmansföretag.

Exakt hur en sådan förändring skulle kunna se ut är däremot oklart.

Läs även: LO vill straffbeskatta Sveriges maktelit [DagensPS.se] »